Stop or go Jo Frost?

Dinsdagavond. Onderuitgezakt op de bank. TV op RTL4. Jo Frost is terug. Die strenge Nanny, die ik een paar jaar geleden bewonderde om haar strenge, doch rechtvaardige aanpak van lastige koters. Dat was voor ik moeder mocht worden. Nu kijk ik met andere ogen. Mijn moederhart breekt als er een bang, om aandacht schreeuwend, jongetje van 3 op de trap wordt gezet. Ik voel mee met de wanhoop van de moeder in kwestie. En ik besluit om niet meer verder te kijken, maar mijn heil op social media te zoeken. Op twitter stuit ik al snel op de hashtag #StopJoFrost. Voor ik het weet twitter ik driftig mee en nog geen dag later ben ik lid van een actiegroep: #stopJoFrost.

Opvoeden vind ik lastig. Er is voor mij niet een juiste manier, want ik ben anders, mijn man is zijn eigen unieke persoon en dan lopen er bij ons ook nog eens drie totaal verschillende, temperamentvolle en prachtige kinderen rond. Dat zorgt wel eens voor situaties waarin ik niet zo goed weet wat ik moet doen. Zo heb ik mijn oudste dochter wel eens een time-out gegeven. boosDat werkte bij die Nanny, die ergens in mijn geheugen was opgeslagen, dus waarom niet? Nou omdat mijn dochter daar geen zin in had. Zij bleef niet op die ‘naughty spot’ zitten. En ik had geen zin om onze kostbare tijd te besteden aan het heen -en weer jakkeren naar de gang. Zij boos, ik gefrustreerd. Dat moet toch anders kunnen? Ik probeerde zoveel mogelijk om boze buien te voorkomen, maakte afleiden tot mijn tweede natuur.
Zoonlief kwam erbij en bleek het type ‘waarom?’. Iets doen omdat wij het zeggen, nou nee. Derde en laatste kind spande de kroon met regelrecht divagedrag vanaf dat ze kon kruipen. Ik speurde het internet af op zoek naar hulp bij het opvoeden. Las boeken. Besprak met manlief of we nu wel of geen beloningsstickers gingen inzetten. Ik ontmoette pedagoge en schrijfster Eva Bronsveld tijdens de week van de opvoeding in Ede en raakte geïnspireerd door haar positieve aanpak. De site Kiind bezoek ik regelmatig, net als Kroost. En zo steek ik van alles op over hoe het ook kan.

Want dat ik het anders wil doen dan Jo Frost, dat weet ik honderd procent zeker. En ik ben er ook van overtuigd dat er meer ouders zijn zoals ik. Zoekend naar opvoedtips die leuker, liever en positiever zijn dan het strafstoeltje.

Morgenavond zit ik weer onderuitgezakt op de bank. Om te kijken naar hoe het volgens mij niet moet. En te twitteren, bloggen, linkjes te delen om ervoor te zorgen dat de informatie over een andere manier van opvoeden makkelijk te vinden is. Het mooiste zou natuurlijk een tv-programma zijn met Eva Bronsveld,Mariëlle Beckers of Tischa Neve 9of alle drie!) waarin je ziet hoe je in een normaal gezin positief met elkaar om kunt gaan.

Wat mij betreft is het stop en go Jo Frost. Go home!

2 gedachtes over “Stop or go Jo Frost?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s